Een nieuwe plaat van Drive-By Truckers: country, soul en politiek protest
Drive-By Truckers komt uit het diepe zuiden van de VS en wentelt zich al twintig jaar in klassieke rock, country en met geweld doorspekte verhalen. Is het opvallend dat ze op American Flag zo expliciet stelling nemen tégen geweld en het nog altijd sudderende racisme? Nee, zeker niet. Vooral in zijn beginjaren presenteerde de band zich weliswaar als een stel boerenkinkels, maar songschrijvers Patterson Hood en Mike Cooley hebben altijd al met diepgang en nuance geschreven over de duistere kanten van thuisstaten Alabama en Georgia.
American Flag is wel het meest politieke dat ze hebben geschreven. In het What It Means, zingt Hood over het doodschieten van de ongewapende Trayvon Martin door politieagenten en verderop wordt een mass shooting in Oregon behandeld. Mike Cooley neemt het neerhalen van de Confederate Flag in South Carolina onder de loep en in het mooie Ramon Casiano zingt hij over een 15-jarige jongen die werd doodgeschoten door een NRA-baas die daar nooit voor veroordeeld werd.
De kracht van de Truckers zit in het verhalende. Op American Flag worden politieke kwesties onderdeel van hun verhalen en de vertrouwde southern rock. Je krijgt de typische mix van rock, country en soul, die minder hard en lomp klinkt dan in hun beginjaren. Meer dan eens denk je aan Neil Young, vooral tijdens het gruizige Surrender Under Protest. Het is aan het verhalende en muzikale talent van The Drive-By Truckers te danken dat ze niet in oppervlakkigheden blijven hangen. American Flag is niet alleen een geëngageerde poging om hun land te begrijpen, maar ook het beste dat ze in jaren hebben gemaakt.